Aparate foto, obiective si accesorii foto

photosetup.ro
espressocafe.ro

joi, 19 noiembrie 2015

Motoare electrice personalizate – utile pentru orice aplicatie

Evolutia societatii este conditionata de progresul tehnologic. Electricitatea, motoarele electrice, utilajele si nu numai contribuie la progres. Unul din cele mai importante accesorii la acest progres il reprezinta motoarele electrice care efectiv pun lucrurile in miscare.
            Aplicatiile in care sunt folosite motoare electrice sunt din cele mai diverse: de la componente de computere pana la sisteme de inchidere automatizate, de la electromotoare la autoturisme pana la motoare electrice trifazate performante care actioneaza utilaje complexe.
            Alegerea motorului electric potrivit trebuie sa aiba in vedere o serie de factori de o importanta deosebita. Chiar daca sunt utilizate in mediul industrial, in sectorul comercial, institutional sau casnic, motoarele electrice trebuie sa indeplineasca o serie de parametri functionali care determina durabilitatea si eficienta in utilizare.

            La nivel standard, caracteristicile tehnice se refera la tensiunea si frecventa alimentarii, la protectia de praf si umiditate si clasa de izolatie. Astfel un motor electric poate fi alimentat la o tensiune de 230/400 V sau 400/690 V, in functie de tipul de alimentare cu energie electrica al locatiei in care urmeaza sa fie utilizat. Aceleasi caracteristici tehnice referitoare la protectia pentru praf si umiditate sunt date de standardul IP55, iar clasa de izolatie este in mod standard F.
            Standardele nu sunt insa potrivite de fiecare data – in astfel de situatii apare necesitatea adaptarii motoarelor electrice in functie de necesar. Poate fi vorba aici de motoare electrice trifazate speciale, ce au adaugate caracteristici optionale. Astfel de motoare electrice personalizate pot functiona in trepte de turatii scazute, pot avea o protectie mai ridicata la umiditate, un sistem de ventilatie auxiliar sau adaptari si sisteme de protectie impotriva temperaturilor extreme.
            Personalizarea motoarelor electrice se face in special in functie de mediul in care acestea vor functiona. In sectorul industrial exista medii corozive, astfel motoarele electrice trifazate necesita protectii suplimentare: vopsea pentru mediu salin, izolatii suplimentare sau o supradimensionare pentru ca bobinajul motorului sa nu cedeze. Cazul sectorului comercial poate sa presupuna temperaturi extreme sau un grad de umiditate ridicat – aici vor interveni modificari in sensul protectiilor suplimentare, prin standardul IP56.

            Atunci cand vine vorba de adaptarea motoarelor electrice, se mai tine de asemenea cont de inertia sarcinii. Unele aplicatii precum sisteme de ventilatie industriale necesita un cuplu mare la pornire, in functie de care se alege si tipul de pornire: directa, sistem stea/triunghi sau inverter. Oricare ar fi necesarul, optiuni exista. In acest fel motoarele electrice trifazate pot fi regasite pentru orice tip de aplicatie si vor indeplini tot timpul misiunea pentru care sunt destinate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu